dimecres, 20 d’abril del 2022

Storgalten (1.239m) - Descobrint la part nord dels Alps de Lyngen


Desnivell. 1239m D+

Recorregut:  10,40 km

Dificultat: S2-S3

Horari: 5 hores

Material necessari - Ganivetes o Grampons.


Descripció


Després de diverses hores de navegació la tarda anterior des del port de Tromsø, ens despertem al moll de Sandnes Pier amb ganes de començar la que serà primera ascensió d’aquest viatge de 6 dies. En aquesta primera parada tenim la possibilitat de fer dos cims que s’anomenen  Russelvfjellet o l’Storgalten. Finalment, les condicions de neu ens permeten intentar el cim de l’Storgalten que ofereix un descens extremadament divertit des del propi cim.


 
Arribant a Sandnes Pier la nit anterior al cim © Pol Puig Collderram

Hem dormit al petit port de Sandnes Pier i des d’allà només hem de caminar uns pocs metres abans de calçar-nos els esquís. Fins al cim, només en els haurem de treure per creuar la carretera. A partir d’allà, anem guanyant alçada per els clàssic bosc de bedolls. Esquiar la neu pols esquivant-los és una sensació única que cada vegada que hem viatjat a esquiar a Noruega intentem repetir.


El Makaira II va ser la nostra casa durant el viatge  © Pol Puig Collderram


Anem progressant entremig d’un petit riu i una petita muntanya anomenada Lassofjellet (414m). Un cop hem voltejat aquesta muntanyeta, és el moment de buscar la traça fins al coll que hi ha entre Lillegalten (833m) i l’Storgalten. Si us hi veieu amb ganes, quan baixeu del cim podeu fer aquest cim més petit però que ofereix una esquiada molt entretinguda també. 


La Mònica, la Maria i en Kevin progressant pel bosc de bedolls  © Pol Puig Collderram


L'Arnau guanyant alçada al primer tram de l'ascensió  © Pol Puig Collderram

A partir del coll, és on trobem l’únic punt complex de l'ascensió a aquest cim dels Alps de Lyngen. En aquest tram la pala arriba al seu punt màxim de inclinació, i es combina amb on el vent ha afectat a la neu. Anem progressant sense problemes. Alguns obtem per calçar ganivetes, i d’altres es posen els grampons directament. Són uns 150 - 200m on progressem per en un terreny on hi ha algunes pedretes i neu gelada (no s’aproxima a la que estem acostumats als Pirineus). Evitem progressar  al mig de la pala per l’elevat risc d’allaus, ja que estem més protegits en aquest tram. Un cop l’hem superat, la pujada és molt fàcil fins al mateix cim.


Gaudint de les vistes des del coll  © Pol Puig Collderram


Vistes des del coll  © Pol Puig Collderram


Inici del tram amb màxima pendent amb neu gelada  © Pol Puig Collderram

Un cop som dalt tenim sort, i s’obre el día. El temps a Noruega es canviant, i l’optimisme gairebé sempre té premi.  Des d’allà tenim el privilegi de gaudir de la primera panoràmica del viatge que ens deixa amb la boca oberta. Descobrim la immensitat dels Alps de Lyngen, com també dels Kåfjord Alps on esperem esquiar els pròxims dies. Multitud de cims desconeguts, però d’una bellesa corprenenet.  


 Tot l'equip al cim de l'Storgalten © Pol Puig Collderram


Cims d'ensomni des del cim de l'Storgalten © Pol Puig Collderram


El Russelvfjellet des del cim de l'Storgalten  © Pol Puig Collderram


L'Arnau gaudint dels primers girs  © Pol Puig Collderram


Des de la pala cimera podem veure el nostre veler atracat al port  © Pol Puig Collderram

Des del cim de l’Storgalten, es poden fer diverses baixades segons les condicions. Aquests dies ens mourem amb un Risc 3 marcat. Fa uns dies una sobtada pujada de temperatures va crear una capa de gel sobre la qual van caure 50cm de neu. Una combinació molt perillosa que ha deixat el terreny molt inestable. Malauradament, uns dies abans hi ha hagut diversos accidents per allaus i alguns d’ells ha deixat víctimes mortals i ferits greus. Per tant, optem per la baixada menys pronunciada però que ens ofereix una neu excel·lent. Només a la zona més baixa al costat del riu, hi trobem una neu que no es deixa esquiar amb facilitat. Arribem esquiant fins a la pròpia carretera, i a l’hora de dinar ja som al vaixell amb un sol esplèndid.


Segons en Nacho de MarineWide La previsió és excel·lent per navegar, i decidim moure'ns fins a l’illa de Uløya per la pròxima esquiada.

Mentre naveguem podem veure la sortida d'avui © Pol Puig Collderram

Aquí veiem tota la sortida a l'Storgalten © Pol Puig Collderram


Navegar permet gaudir de moments de pau com aquest  © Pol Puig Collderram


Últimes llums al cim de l'Storgalten  © Pol Puig Collderram



El Russelvfjellet queda pendent per un pròxim viatge  © Pol Puig Collderram



Powered by Wikiloc

3 comentaris:

Sergio F. Tolosa ha dit...

l'optimisme sempre té premi, una gran crònica que fa venir ganes de viatjar, excel•lent!!!

Moni ha dit...

Quins bons records ens venen llegint la teva ressenya! Preciós cim d'inici de viatge! Gràcies Pol. Arnau i Mònica

Xavier M ha dit...

Ufff ! Impressionant . No hi ha paraules.
Quines ganes de tornar a aquestes terres de somni.
Felicitats !