dimarts, 28 de febrer de 2017

Test Völkl vta 84 - Una eina tot terreny

En l'actualitat , Völkl és l'únic fabricant que dissenya i fabrica a Alemanya, a diferència d'altres que ja han traslladat la fabricació fòra de les seves fronteres. Un autèntic bavarès made in Germany, doncs. Fa uns pocs anys que han incorporat materials com el carboni i la fusta lleugera de Pawlonia a la seva gama d'esquís de muntanya buscant sempre el caràcter característic del seu segell. Poques concesions aquí. Anem a veure sensacions i comportament d'aquest nou vingut.


Només prendre la fusta amb les mans i ja deixa entreveure el seu caràcter: ja no trobem aquí una espàtula flexible que facilita l'entrada al gir de molts altres esquís de muntanya. Més aviat una flexibilitat uniforme i continguda al llarg de tota la seva llargada. Tantmateix cal aplicar-se amb molta força sobre l'espàtula per aconsseguir una mínima torsió lateral. Sorprenentment , amb una llargada nominal de 162 cm son realment uns quants cm més llargs  que tots els meus anteriors esquís. (solia portar sempre 163 cm). Tal com sona: segurament els centímetres alemanys son més llargs que els de la resta del mon). Aquesta circumstància em va agradar especialment doncs amb la nova tecnologia rocker s'agraeix portar uns esquís lleugerament més llargs. Bé, lo de 'nova' és una broma. Ja en fotos d'esquís de principis del segle passat (fa cent anys) es pot veure ja aquest tipus de construcció.


122 - 84 -104 : per trobar-se a gust en neus fondes


122 mm d'espàtula


Bé, fins aquí tota una declaració d'intencions. Continuem.

En quant a les dimensions, Ens trobem davant un esquís ja relativament amples, 'mid-fat' s'anomenaven aquestes cotes fa uns anys. Prometen transmetre, i així ho fan, unes certes 'forces de palanca' laterals que s'han de compensar sí o sí. Això ens porta a utilitzar unes botes sòlides, esquiadores o, molt millor, unes botes lleugeres amb la rigidesa que els dóna unes bones canyes de carboni. Un gran invent el carboni però car, això sí. Aconsseguirem d'aquesta manera un pes en perfecta armonia amb el pes ridícul d'aquestes fustes.

Sobre neus fondes ens trobem amb una eina realment flotadora. No només té un patí més ample ( 84 mm enfront dels 78 o 80 mm de la majoria dels models de temporades anteriors) , sino que les espàtules son molt generoses ( 122 mm ), bastant més amples que les d'altres esquís competidors amb la mateixa mida de patí.  

En quant a la seva reactivitat, responen sense retard a les indicacions que els hi dono. Cal ser explícit en les indicacions que se li donen amb els genolls, el cos, el repartiment de forces. No val aquí una mera insinuació de la intenció. Donat això, l'esquí respon d'una manera impecable i permet encadenar sense esforç dirs amples i girs estrets, independentment de la velocitat que portem. Cap problema. Sempre està a l'alçada de la situació. Si he de triar tres paraules per definir les sensacions hauré de parlar de solidesa, fiabilitat  i estabilitat.

No es tracta tampoc d'un esquí difícil: avui en dia, amb la tecnologia rocker i les cotes parabòliques ja no existeixen esquís complicats. Qualsevol amb un mínim de tècnica trovarà la manera de disfrutar sobre aquestes fustes.

He pogut testar-lo també sobre neus gelades o molt gelades, aprofitant les ventades que han afectat aquest hivern als lloms de molts cims: sempre s'adapten a les irregularitats sense transmetre vibracions que ens podrien pertorbar.

Em faltaria trobar unes condicions de neu gelada i pendents fortes per poder fer d'aquest article un test autèntic. Ben segur que no defraudaran. En quan tingui aquesta dada la incorporaré al test.

Sobre la neu primavera lleugerament transformada o moquette que vàrem gaudir en cotes baixes a Val d'Aran, vaig poder traçar corbes a moltíssima velocitat sense perdre  l'adherència dels cantells sobre la neu: sempre es podien traçar amplis girs carvinats conduïnt les fustes i sense derrapar, sense vibracions i amb aquella sensació de confiança característica d'aquest esquí, que és realment el que ja prometien des del moment en que els vaig poder 'manipular' en la botiga en que els vaig veure per primera vegada.

Les pells Colltex Mixtes pre-tallades


A la pujada, la seva amplada penalitza només molt lleument, doncs el pes és molt contingut i les pells mixtes amb les que ve equipat llisquen perfectament i son molt lleugeres: 135 grams més lleugeres en conjunt que les meves pells anteriors. Sorprenentment no es troben a faltar en cap moment unes pells de mohair. Penso que amb un mínim de forma física podem portar aquestes fustes en travessies llargues o molt llargues sense anyorar unes cotes més estretes: a la baixada les sensacions son molt millors.

 Confeso que no era cap fan a priori del sistema skin-pin, però el procés d'adaptació no ha estat tant greu com anticipava. Acostumat al sistema dynafit de pells, trobo a faltar això sí el decollatge de les pells des de la part davantera de l'esquí, més ràpid i fàcil quan es pretén treure les pells sense descalçar-se els esquís. Hauré de fer pràctiques fins que pugui interioritzar el gest i fer aquesta maniobra d'un manera eficient.

Altra tema és la durabilitat i la solidesa de les pells. S'haurà de veure. En contrapartida, son tan lleugeres i comprimibles que no fa mandra portar com a mínim una pell de recanvi a la motxilla (190 grams per a una llargada de 162 cm). Cosa que ni em plantejava en cap de  les meves pells anteriors. Val a dir aquí que el preu d'aquestes pells pre-tallades de Coll-tex és un dels més econòmics del mercat, fet que he aprofitat per adquirir ja un joc de recanvi. A més a més venen ja amb una bossa de dimensions amples, fàcil de manipular amb manoples i una pràctica malla per poder guardar les pells evitant el contacte de cola amb cola. Practicitat suissa en estat pur.

Ja que parlem de preus, cal destacar el preu contingut d'aquests esquís. Només cal donar una ullada al mercat per confirmar que obtenim una de les millors relacions qualitat/preu d'aquesta temporada. No entraré en més detalls aquí.

En resum, confiança absoluta  en aquestes eines. Un esquí per a exigents que satisfaran especialment a aquells amb un nivell d'esquí adequat.


Xavier
Fotos d'en Pol