dilluns, 24 de febrer del 2020

Rofelewand, camí plaent vers l'impossible


 "-Tu! Quant queda?
-Mmm uns 800 m...
-Ah, només!?"

Diàleg, senyal inequívoca d'una bona sortida... 

A la dreta, amb el doble cim, la fantàstica Rofelewand (des del Wildspitze)


Introducció

La Rofelewand (3353 m) és un imponent pic de la Kraunergrat, la divisòria d'aigües entre Pitztal i Kraunertal, a l'Oberland tirolès, Àustria. Muntanya prominent i visible des de bona part del Tirol, d'aspecte temible per la seva verticalitat, que es resol de manera sorprenentment fàcil, sense dificultats tècniques destacables. En aquest cas hi accedim des de Scheibe, un llogaret part del municipi de Sankt Leonard am Pitztal.


Dificultats i recorregut

Temps estimat: 5 h ascens, 1,5 h descens
Distància: 20 km
Desnivell positiu: 2000 m

Dificultat: S3, la canal per accedir al cim a 40° aprox. la fem a peu, curta grimpada per accedir a la canal.

Material: Piolet i crampons recomanables.

Descripció

Cal aparcar just davant del petit pont que creua el riu (no aparcar al parking del Cafè!). Just creuat el pont, seguim la pista d'esquí de fons a l'esquerra, no és recomanable seguir les indicacions a Arzler Alm pel sender petit, doncs ens duria al camí d'estiu, poc recomanable amb esquís. A uns 50 m ja trobem el desviament a la dreta que, per una pista ens duu cap a l'Arzler Alm. Poc després de la segona corba cap a la dreta, ens desviem de la pista i anem seguint traces fins arribar a l'Arzler Alm (~ 1860 m).
A partir d'aquí les traces ens duen cap al Sud per sota la imponent cara nord de la Rofelewand, fins entrar al Totenkar (circ dels morts) i l'homònima glacera. Cal remuntar la glacera fins al final, on sembla no haver-hi sortida. Poc abans del coll, però, fem un gir de pràcticament 180° cap a la dreta on una pala nevada ens permet accedir a la propera vall penjada.



 A partir d'aquí cal anar remuntant les pendents nevades fins que tenim el cim sobre els nostres caps. En aquest punt cal dirigir-se cap a una aresta rocosa que queda a mà esquerra, cap un evident coll. En aquest punt deixarem els esquís i creuarem la cresta cap a l'oest, on un curt flanqueig en roca (grimpada) ens deixa a una canal d'uns 40° d'inclinació.

Remuntem la canal fins a l'evident coll (100 m com a molt). Des d'aquí només queda un curt tram d'aresta fins el cim.

Flanqueig per accedir a la canal

Canal a uns 40°

El descens no presenta especials complicacions, més enllà del curt descens a peu per la canal. Fins arribar a la Totenferner cal tenir en compte que esquiem sobre pendents que acaben en parets verticals. La glacera queda ben resguardada del vent i és molt freda, de manera que ens regala unes condicions de neu pols fantàstiques.

Christiane, Martí i Pau







 

1 comentari:

Xavier Martí ha dit...

Quin ambient!
Fa venir ganes de fer muntanya !