dilluns, 10 de febrer del 2020

Cara nord del Cadí (2579 m), espai per a glaciaristes. Canal del Ticó i Canal Sabat

08/02/2020
Introducció

És ben cert que mai plou a gust de tothom. La gran llevantada que tants estralls va deixar al seu pas, al mateix temps  va cobrir generosament de neu tot el pirineu oriental.

Concretament per al Cadí, el resultat ha estat el seu millor vestit hivernal des de fa molts anys. Les línies blanques es mostren perfectament formades i molts dels resalts rocosos habituals no son ara més que simples inflexions dels pendents nevats.

A més a més, els grans contrastos de temperatures d'aquests dies passats han compactat molt la neu, persistint la neu pols només en contats i escassos racons.

S'ha generat així el terreny de joc que desitja qualsevol glaciarista: neu compactada i dura, exigent per poder progressar amb piolet i grampons aplicant les diferents tècniques alpines. Cal estar ben concentrat sobre aquest terreny,  doncs no son condicions que tolerin cap errada i mantenir-se alerta és fonamental.


 Descripció


Aproximació a Prat de Cadí. Partim a les 08:50 del matí
Itinerari seguit


Ens desviem a la dreta per anar a buscar la base de les canals
Quan arribem a Prat de Cadí veiem ja algunes cordades a la zona de la canal de l'Ordiguer. Nosaltres , que valorem especialment tenir la muntanya una mica per a nosaltres, decidim obrir la nostra traça cap a la dreta i anar a buscar les canals situades més amunt. Ja no trobarem ningú fins pràcticament la baixada del Cristall


Un cop fet el delicat flanqueig per accedir a la base de la canal Sabat
L'accés a la canal Sabat ve precedit d'un flanqueig (40 graus) no difícil pero exposat sobre un cingle. En canvi, per la canal del Ticó l'accés és molt més franc. Decidim fer dos grups: uns fem la canal del Ticó i altres fan la canal Sabat. La idea es trovar-se dalt de la carena i fer junts el cim i la baixada per la canal del Cristall. I és així com ho vàrem fer sense cap problema.


Entrada a la canal Sabat

Part intermitja de la canal Sabat

A la part alta de la Canal Sabat



Entrada a la canal del Ticó

Darrers metres de la canal del Ticó (55º). El Miguel ens espera dalt 
La canal del Ticó va presentar condicions de neu dura bastant  exigent, especialment en el tram inicial més dret (45 º) . Després d'una zona intermitja més tumbada, l'ascensió es torna a redreçar i endurir fins la sortida final que vàrem trobar en aquesta ocasió inclinada  a 55º .


En Pol sortint de la canal del Ticó



Un cop superades les canals recorrem els darrers metres fins el Puig de la canal del Cristall (2579 m) a l'esquerra de la foto

Cim!
La Cara Nord del Pedraforca i la serra d'Ensija enrere

Instal·lació de rappel a la part superior de la canal de Cristall

Em preparo per desgrimpar la cornisa per el seu extrem esquerre, evitant així el rappel
El descens per la canal del Cristall va ser una successió de trams de neu pols dura i neu pols sobre una base dura. Amb aquestes condicions es podia baixar amb un punt menys de concentració del que es habitual aquí i es podia emprar part de la ment en simplement contemplar aquest entorn tant magnífic. Pràcticament en tota la canal es podia baixar emprant únicament la tècnica de 'piolet-bastó' tal com es mostra a la fotografia aqui baix.


Condicions ideals en aquest descens de la canal del Cristall

En Miguel, sempre molt ràpid, espera pacientment que acabem de recollir les eines

Estana i el seu decorat de fons

El bon dinar a Estana amb l'agradable companyia del Lluís Basté va posar un bon punt final a aquesta incursió en aquest bell racó del prepirineu.

Canal Sabat :   Martí i Miguel
Canal del Ticó: Pol i Xavier