diumenge, 10 de febrer de 2019

Pic de l'Albe (2.764m) - Ariège

Desnivell : D+ / D-:  1450 m / 1450 m
Orientació: Sud-est / Est
Dificultat dels descensos:
S2 en general ( pala de descens del cim i tram posterior de la canal)
S4 en la part la canal ( uns 100 D- a 45º però amples)
Integrants - Guillem , Xavi Corbera, Miguel del Castillo, Xavi Martí, Martí Maspons i Pol Puig
El sol treient el cap per darrera del Pic del Tossal de Mercader i Pic de Querforc © Pol Puig Collderram
Aquesta sortida va de projectes de descobriment i comptes pendents que porten molt de temps dibuixats al mapa. M’explico. De descobriments perquè molts integrants del CECMO Alpí encara no havíem tingut oportunitat d’esquiar per la zona de l’Ariège. En Xavi (com no podia ser d’altra manera) n’és un gran coneixedor. I de comptes pendents perquè en Guillem (que ens va poder acompanyar en aquesta sortida) tenia aquest cim a la ment i al mapa des de feia temps.   Les condicions van fer possible gaudir d’una bella jornada a un dels pics menys esquiats de l’Ariège i vam optar per no desaprofitar-la.


Divendres nit ens vam trobar amb en Xavi de Rubí a Caldes. D’allà, ens vam desplaçar fins al bonic poble de Tosses on vam passar la nit. L’endemà a primera hora en Guillem va arribar des de Barcelona per fer el cafè i marxar cap a l’aparcament de l’Hospitalet-près-Andorre on vam coincidir amb en Josep Maria, la Teresa & Co que també feien sortida per la mateixa vall.

Al bell mig de la Val d'Arques © Pol Puig Collderram

A l’aparcament vam començar una caminada per dins al poble ( molt recomanable) fins arribar un punt on vam poder creuar la carretera N20 per començar la nostra excursió. Estem a uns 1500m i calcem els esquís. La ruta comença amb una pujada per un bosquet amb la neu gelada per culpa de les últimes pluges. Gaudirem d’un dia assolellat, però el Pic Tossal de Mercader i el Pic de Querforc ens fan ombra aquesta hora del matí.

Feta la comprovació de les ARVA, seguim guanyant metres per dins del bosc fins que arribem a un punt on ja toca el sol. Allà comencen a notar-se les altes temperatures que mantindrem durant la major part del dia.  Seguim pujant i ens reagrupem abans de l’Estany de Pédourrés.

Vessant Nord  del Pic de Nérassol © Pol Puig Collderram

A partir d'aquí, el paisatge canvia i podem admirar la immensitat de la vall que ens acompanyarà al llarg de tota la jornada. Descobrim les múltiples possibilitats que ens ofereix. Hi ha pales amb tot tipus d’orientacions i inclinacions que permeten escollir-ne la millor segons les condicions. Avui, però, tenim l’objectiu clar i es el Pic de l’Albe. Així que no ens desviem de la ruta marcada.

Els dos Xavis i en Guillem avançant pel bell mig de la Val d'Arqués amb la pala de la Tose de Pédourres darrera © Pol Puig Collderram

La Vall és àmplia amb unes vistes espectaculars © Pol Puig Collderram

Seguim avançant pel fons de la vall direcció a la Portella de Siscar. Mentre anem guanyant metres positius, podem gaudir de la cara Nord del Pic de Nèrassol i la Tose de Pédourrés. Cims que anem anotant a la llibreta mental d’idees per fer. Com bé diu en Xavi; ens falten hiverns per fer-los tots! Abans d’arribar a la portella de Siscar, comencem a guanyar metres positius direcció al cim mentre admirem la bellesa del Pic de Regalecio (2.569m) que tenim davant nostre. Personalment, m’ha semblat un pic molt estètic i que aporta un punt de majestuositat al paisatge que ens envolta.

En Guillem i en Miguel vigilats per la Tose de Pédourres darrera © Pol Puig Collderram
El majestuós Pic de Regalecio (2.569m) i a l'esquerra la Porteilla du Sisca ( 2.440m) © Pol Puig CollderramJa tenim davant la pala que ens portarà a la canal d’accés a la part final del Pic de l’Albe.. En Guillem obra traça i ens marca una línia de pujada fins a una zona de seguretat on decidim posar-nos els esquís a l’esquena. Estem a uns 2600m d’alçada. Decidim no calçar grampons perquè la neu no està gelada i amb un piolet a mode de bastó avancem amb seguretat al llarg dels 75 metre.
En Pol sortint de la canal d'accés a la pala sumital © Guillem 

Un cop dalt, només ens queden els últims 100 metres positius que fem amb un vent de nord que ens obliga a posar-nos el Gore. Un cop trepitgem el punt més alt, ens felicitem mútuament i aprofitem per fer fotografies dels cims que tenim al voltant. Alguns per intentar immortalitzar la bellesa que tenim davant i en Guillem per tenir més informació del terreny per properes sortides. Ens queda molt per aprendre!!!

Tots contents al cim © Pol Puig Collderram
Vistes des del Pic de l'Albe © Pol Puig Collderram

Des del cim podem admirar molts cims i tota la Val d'Arques © Pol Puig Collderram


Foto de grup, esquís als peus i comencem els casi 1500m D- que tenim per endavant. Trobem neu ventada fins a l’accés de la canal on coincidim amb un grupet que està pujant. La neu de la canal ens ofereix seguretat i decidim baixar-la esquiant. Té uns 45º però l’estat de la neu i l’amplitud ens permeten fer els girs bé.

El grupet després de la baixada per la pala sumital i la canal del Pic de l'Albe © Guillem 


Després d’aquesta pujada d’adrenalina, continuem gaudint una baixada infinita pel fons de la vall amb una neu molt còmode que ens permet gaudir en tota plenitud de l’esquiada. A mig camí, ens trobem en Josep Maria i la Teresa que també estan de camí al cotxe. Sempre és bonic trobar-se amb amics a la muntanya. 

Els últims metres de baixada són molt divertits pel mig del bosc buscant la traçada bona. Gairebé tots, tenim alguna caiguda sense importància. Gràcies a les últimes nevades, podem esquiar fins la carretera. On ja només ens queda carregar els esquís fins al cotxe.

Contents després d’una sortida que ens ha permès conèixer una zona nova i gaudir d’una nova jornada amb amics a la muntanya.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

bona sortida Pol

a veure si coincidim un dia. des del coll de pedorres es pot baixar fins a merens fent una travessa molt maca

Xavi Daví

CECMO APLI ha dit...

I tant!!!