diumenge, 28 de gener del 2024

Felskarpitze - Berg Heil!


Recorregut:  13,65 km

Desnivell: D+ / D- :  1.180m

Orientació – Nord - Oest 

Dificultat:  S2-S3 

Horari: 4h30min

Material necessari - cap per les condicions trobades. Les ganivetes poden ser una bona opció a l’última pala

 

 

DESCRIPCIÓ



Després de diverses setmanes amb petites però constants nevades, les temperatures han pujat (màximes de +10 graus a 400m) cosa que ens obliga a explorar noves muntanyes de més alçada que les que podem gaudir al voltant de Mondsee. A finals de setmana va haver-hi vent bastant fort, però els dos últims dies hem gaudit de sol i una meteorologia estable. Aquesta sortida s’ha fet amb un risc d’allaus 2/5. El risc era acumulació de neu ventada en certes zones, i algun risc d’allau de placa. La temperatura a 2000m era de 1 a 3 graus, amb un dia perfectament assolellat.  Al final de la ressenya, descobrieu l’expressió dels muntanyens dels Alps Orientals de parla alemanya, Berg Heil!


In der Höle - ® Pol Puig Collderram

 

Amb en Mich ens trobem a les 6 del matí a Mondsee perquè ens espera 1h 30 min de Carretera fins a la població de Zederhaus on comença l’itinerari. Sortim ben d’hora el matí perquè l’autopista que ens porta de Salzburg a Zederhaus (A-10) es col·lapse d’esquiadors que van als grans resorts com Flachau, Zauchensee or Obertauern. Encara no es temporada alta però molta gent baixa de Munic a passar el cap de setmana. A la zona on ens dirigim es bastant concorreguda, i paga la pena matinar per poder aparcar amb facilitat. En aquesta ocasió no hem hagut de pagar per deixar el cotxe.


Cim del Kempen (2.227m) & Seewand - ® Pol Puig Collderram

Comencem portejant els esquis uns 5 minuts abans no trobem neu suficient (1.350m). A partir d’aquí anirem seguint un pista que ens portarà fins uns 1700m d’alçada. Algun tram hem pujat per dintre del bosc. L’itinerari depèn bastant de la quantitat de neu que trobareu.


Baixada del Seeköpfl ventada - ® Pol Puig Collderram


Un cop arribats a 1700m s’obre davant nostre un espectacle visual majestuós i impressionant. Davant nostre sobre la vall In der Hölle (traduïda vol de “a l’infern”) amb el Weißeck (2.711) a la nostra dreta i la Seewand a la nostra esquerra. L’espectacle alpí és molt escènic i un regal pels ulls. Progressem sense problemes cap a l’infern fins que ja veiem el nostre objectiu d’avui, el Felskarpitze (2.506m). 


Weissbeck (2.711m) - ® Pol Puig Collderram


 Els grans atractius d’aquest cim són les vistes i les múltiples baixades que es poden fer des del circ. Avui utilitzarem la mateixa ruta de baixada ja que s’han creat cornises pel vent, i veiem alguna placa. L’últim tram progressem amb facilitat, i la neu està menys gelada del que ens esperàvem cosa que ens evita posar les ganivetes. 


Zwillingwand (2.518m) un cim a explorar - ® Pol Puig Collderram


 Arribats al cim gaudim des les vistes i de l’espectaular paret del Weißeck. A més, ens prenen un bon café al cim! Amb millors condicions de neu, es potfer una circular on s’incorpora aquest cim i es baixa per la vall contigua. També dibuixem mentalment una circular que ens portaria al Barleitenkop (2.431), baixada fins a Nahendfeldalm i remuntada al Seeköpfl (2.225m). D’idees no en falten! 


La majestuosa paret del Weissbeck  - ® Pol Puig Collderram

Café amb bones vistes  ® Pol Puig Collderram

Magnífiques vistes des del cim  - ® Pol Puig Collderram


Els meus coneixement d’Alemany són extremadament bàsics. Quan som al cim arriben un grup de tres esquiadors austríacs que ens saludem amb el típic “Servus”. En Mic hem comenta que també ens hand it “Berg Hail!” que és una expressió que s’utilitza quan s’arriba a un cim. M’he documentat, i és una expressió que data del 1881.

 

En resum, un cim escènic que recomano si visiteu la zona del Radstat Tauern a Àustria


Mich i Pol 



Powered by Wikiloc

1 comentari:

Xavier M ha dit...

Lo del cafè al cim ho hauríem d’incorporar.
Magnífica sortida.
Berg Heil !