diumenge, 23 de febrer del 2020

Wildspitze: el sostre del Tirol austríac

19-20/02/2020

Introducció

Pujar fins els 3768 m del cim del Wildspitze el mes de febrer és una magnífica experiència entre l'esquí de muntanya i l'alpinisme... Bona neu? Bé, a vegades això és secundari...

El Wildspitze és la muntanya més alta del Tirol austríac, situada entre les valls d'Ötztal i Pitztal, a l'oest d'Innsbruck. La nostra opció ha estat pujar des de Mittelberg (Vall de Pitztal) fins el refugi Taschachhaus, on hi fem nit per atacar cim el dia següent. Una altra opció més popular i "dominguera" és pujar amb telefèric des de la Vall d'Ötztal fins a 3170 m, fer cim i gaudir la baixada per la glacera.

El prominent Wildspitze elevant-se sobre els Alps tirolesos (foto presa des del Rofelewand, Kraunergrat)


Dificultats i recorregut

Dia 1: Mittelberg (Aparcament Pitztaler Gletscher 1740m) - Taschachhaus (2430 m)
Temps estimat: 2,5 h
Distància: 8 km
Desnivell positiu: 770 m

Dia 2: Taschachhaus (2430 m) - Wildspitze (3768 m) - Mittelberg (1740 m)
Temps estimat: 5 h a cim, 2,5 h descens
Distància: 29 km
Desnivell positiu: 1550 m
Denivell negatiu: 2250 m

Dificultat: pendents que no superen mai S3. Curta grimpada a cim. Atenció! la dificultat rau més en una bona orientació a la glacera per evitar seracs i esquerdes.

Material:
Crampons i piolet són un complement essencial en aquest tipus de sortida.
Valorar material per un eventual rescat en esquerdes...
GPS: pot ser molt útil per evitar les zones d'esquerdes en cas de poca visibilitat.

Descripció

El primer dia cal sortir de l'aparcament de l'estació d'esquí, just al costat de l'estació del telefèric (indicacions). El camí comenca sobre la pista d'esquí, per deixar-la cap a l'esquerra poc després de la Taschachalm (Bar de pistes en temporada d'esquí). En aquest punt es creua el riu i es transcorre sempre per la riba dreta del riu, sobre una vall llarga i planera. Aviat veiem el refugi muntat sobre una carena al fons de la Vall.

L'habitació d'hivern (un edifici separat del refugi principal) està ben equipada per a l'hivern amb llenya, mantes, una cuina econòmica, estris de cuina... i cervesa!! Preu: 12 € per federats (cervesa 3 €, pagueu eh!).




El segon dia arrenca amb una curta baixada i un evident flanqueig per arribar al front de la glacera (Taschachferner). Atenció al flanqueig en condicions d'allaus delicades!

La resta del recorregut continua per un terreny molt senzill i de poca pendent, però on cal sempre parar molta atenció a les esquerdes que apareixen a cada volt de la glacera. Els seracs sempre visibles indiquen la seva posició, i mantenint-nos sempre a la part més plana de la glacera, tot i que obliga a fer més volta, ens assegurarà passar per terreny segur.

L'hivern en aquests cims tan alts comporta que sovint la neu a dalt transforma poc i es venta molt, deixant les esquerdes obertes o cobertes per ponts de neu molt febles. A la part alta doncs, és molt probable haver de posar grampons per superar algun tram de gel viu. En el nostre cas, podem superar-ho amb ganivetes, però just.



L'atac final a cim (uns 100 m de desnivell) es fa per la cresta sud. Sense tenir complicacions, el vent i la neu fan que sigui un terreny delicat, grampons i piolet recomanables.

Pel descens cal (repetim!) estar molt al cas de les esquerdes. En moltes ocasions, no les veuríem fins que ben bé hi som. Cal mantenir-se a la part menys pendent de la glacera i desviar-se poc de la traca de pujada. Les condicions són molt variables en aquest terreny d'alta muntanya, des de bona neu pols, a curts trams de gel en la part alta i neu ventada. Normalment a partir del telefèric hi trobarem moltes traces que ens ajudaran a orientar la baixada, especialment a la sortida de la glacera, on desviar-se cap a l'esquerra ens evitarà una remada.




La vall fins al cotxe és planera, ningú us salvarà de remar ;)

Martí i Pau

1 comentari:

Xavier M ha dit...

Una ascensió molt ferma, i en condicions 'delicades'.
Felicitats !