dijous, 24 d’abril del 2025

Nonshøa (1532 m), una joia a la vall de Storli, prop de Oppdal, Noruega

 13 d'abril de 2025

Introducció


La vall de Storli, prop de Oppdal, consititueix un veritable reservori de neu en aquesta zona dels Alps escandinaus. En un any tant feble de precipitacions com aquest, ens ha sorprès la quantitat i qualitat de la neu que tota la part nord de la vall conservava. Tota una agradable sorpresa que ens ha permès una setmana boja on s'ha pogut fer activitat d'esquí de muntanya cada dia.


La major part dels cims aquí tenen pendents suaus, còmodes de pujar i divertits de baixar. Es progressa aquí amb un esperit tranquil doncs el risc d'allau és en general molt limitat i s'agraeix no tenir que mantenir constantment un estat d'alerta i anar definint l'itinerari en funció de mimimitzar el risc. Només la part final de les ascencions pot presentar alguna complicació sense arribar a ser rellevant.


Per posar un contrapunt, algún dels cims de la vall mostren un aspecte més ferotge i ofereixen descensos molt més tècnics. Malauradament aquest any no es trovaben en condicions i els haurem de reservar per alguna altra ocasió.


I com sempre, el paisatge i la llum d'aquesta part del mon ens ha fascinat com cada any que visitem aquestes muntanyes.


En quant al cim d'aquest dia, el Nonshøa, juntament amb el proper Kråkvasstinden, constitueixen els dos cims més representatius de la part nord de la vall de Storli, almenys segons la meva opinió. 


Es tracta d'una ascensió variada, primer sobre grans espais on sobresurt algún arbre, després per una valleta ja d'alta muntanya i finalment la característica aresta de neu. Requereix d'una certa recerca de l'itinerari i la part final de l'ascensió és una elegant però senzilla aresta de neu molt estètica. El descens d'aquest cim és un plaer.


Dades pràctiques

Desnivell: 935 metres

Recorregut: 12.5 km

Dificultat : Àmplies i disfrutones pales de dificultat S2


Descripció


Comencem la nostra ruta des de l'aparcament a Storligrenda pràcticament sols. Per alguna raó els noruegs solen començar les seves sortides més tard que nosaltres i no serà fins més tard  que veurem algunes persones més.


El termòmetre marca 3 ºC i el cel està lleugerament cobert avui. Primera sortida a Noruega des de fa un any. Quines ganes !


La  ruta comença sobre la tundra coberta de neu sortejant pins i bedolls escampats


Ens anem enlairant sobre la vall de Storli

El paisatge espectacular com sempre


Senyalant la valleta que seguirem més amunt a l'esquerra

L'espai és immens



A la dreta les muntanyes que ja miren al fjord de Sunndal


Progressem sobre una neu primavera al punt

Progressant per el llom de neul poc abans de l'aresta cimera

L'elegant aresta final amb la cornisa sempre a l'esquerra



Darrers metres abans del cim



Cim!

L'art de fotografiar

Des del cim, l'espectacular vall glaciar orientada al sud


Marcant uns bons viratges amb poca visibilitat

El David ben concentrat


Vaja, sembla que amb els anys hem anant aprenent una mica



Descens abans d'arribar a la zona inferior


Una agradable presa de contacte amb Storli

David, Josep Maria i Xavier


dilluns, 21 d’abril del 2025

Estada de varis dies a Noruega. Descobrint la primavera a Oppdal

 21 d’abril de 2025


Ascendint al cim del Nonshøa a la vall de Storli


Introducció


Aquest any les vacances de Pasqua han caigut ben entrat l’abril, molt avançada ja la temporada de neu, cosa que ens feia pensar en trobar una cota de neu massa alta. Així, hem escollit aquesta zona interior de Noruega prou elevada (Oppdal està situada a uns 500 metres sobre el nivell del mar) i amb molts cims de més de 1500 metres adients per a l’esquí de muntanya amb magnífics i bells descensos. 


I no ens hem equivocat. Malgrat aquest hivern ha estat molt suau i amb poques precipitacions a tota la Noruega sub-àrtica, hem pogut fer totes les sortides amb els esquís als peus des del vehicle i hem trobat principalment una bona i abundant neu primavera i neu pols a la part alta de les muntanyes. 


A diferencia d'altres anys, la part àrtica de Noruega seguia gaudint aquests dies de condicions relativament fredes i una cota de neu al mateix nivell mar i hagués estat igualment encertat escollir alguna de les clàssiques zones situades més d'un miler de kilòmetres més al nord.


A banda d’això, Oppdal és un lloc fàcil i agradable. És senzill arribar-hi des de Trondheim. La varietat de menjar que es troba als comerços és més alta que a d’altres zones més al nord i existeixen vàries botigues d’esport ben equipades per a qualsevol problema. És una popular destinació de vacances per als noruegs i això té els seus avantatges.


I com sempre, el paisatge i la llum d'aquestes muntanyes ens ha fascinat com cada any que visitem aquest país.


Ara, ja a punt de marxar cap a casa, ens anem satisfets de totes les muntanyes per les que hem pogut transitar i amb ganes de poder tornar-hi algún dia. 


Llista d’ascensions per ordre cronològic 


Nonshøa (1532 m)


Kråkvisstinden (1699 m)


Høa (1176 m)


Storhornet (1589 m)


Tohatten (1444 m)


Elghøa (1446 m) i Storhornet (1589 m)


Storhaugen (1414 m)


Hem estat:


David, Josep Maria i Xavier

diumenge, 20 d’abril del 2025

Plombergstein - Escalant a la zona de Salzkammergut

Temperatures d’estiu han rebut el Martí i la Roser a la seva arribada a la zona de Salzkammergut, a Àustria. Amb en Pere, la Deidre, en Max i en Xavi, hem decidit acostar-nos a la zona d’escalada de Plombergstein, a Sankt Gilgen.

Escalada a Plombergstein
En Martí lluitant un 7A a Plombergstein 

Aquesta zona és molt coneguda i freqüentada a Àustria per la gran diversitat de rutes, amb una àmplia variació de graus que permeten gaudir tant a escaladors novells com a experimentats. Hi trobem més de 100 vies, ben equipades i amb una orientació oest ideal per a aquesta època de l’any. Es tracta d’una zona de roca calcària compacta, amb plaques verticals i fissures.

Mapa Escalada Plombergstein
Mapa de la zona per Rockpro.at 


Hem iniciat el dia escalfant a la zona AV-Klettergarten, que ofereix 11 rutes ideals per a escaladors que s’estan iniciant o que volen millorar en graus més assequibles. Aquesta zona ha estat perfecta per començar el dia i, fins i tot, per acabar-lo pujant les primeres vies en exterior de primer.

La zona del AV-Klettergarten 

En Pol de primer a una via a Plombergstein



Després ens hem desplaçat al sector Kriegerdenkmal, on trobem vies des de 5è fins a 7b.

En Xavi iniciant el 7A mentre la Deidre descansa

Gaudint d'una 5é molt juganer

La Deidre pujant un 6é molt entretingut i divertit




dissabte, 5 d’abril del 2025

Taferlnock - La primavera trompetera a Àustria

Recorregut: 12km
Desnivell: 1.179m
Orientació; Nord - Nord-est
Dificultat: S2 - S3 petits trams
Horari: 4H
Material necessari: Cap

DESCRIPCIÓ

Progressant amb la paret del Taferlnock a la vista ® Pol Puig Collderram


L’abril ha començat als Alps austríacs amb una nevada que ha deixat 30 cm a cota 1000 m. Malgrat aquesta nevada, les temperatures han tornat a pujar a finals de setmana, cosa que ha ajudat a estabilitzar el mantell nival. Per sobre dels 2000 m teníem risc 3 d’allaus, que s’ha estabilitzat a 2. Aquí podeu llegir el butlletí d’allaus.

Escollim el Taferlnock (2.374 m) per la seva orientació, que ens assegura la millor innivació que es pot trobar ara mateix prop de Salzburg, i per les vistes espectaculars dels cims adjacents.

Per arribar al punt de sortida del Taferlnock, passem per davant de Zauchensee i seguim la carretera que ens porta als accessos del Liebeseck (cim que vam fer aquest passat mes de gener). Cal continuar una mica més fins arribar a la capella de Tauernalm, on hem pogut aparcar sense problemes. A l’hivern, normalment cal aparcar abans, ja que en aquesta zona dels Radstädter Tauern s’acumula molta neu.

Vistes del Schilchegg i el Benzegg ® Pol Puig Collderram

Tram on ja ens podem calçar els esquis ® Pol Puig Collderram

Comencem, amb la Deidre, l’ascens de gairebé 1.200 m D+ que ens portarà al cim del Taferlnock. La resta del grup ja està en mode escalada a causa de les altes temperatures. Caminem uns 2 km i 300+ metres fins que trobem prou neu per continuar amb esquís als peus. Anem progressant per aquesta preciosa vall alpina anomenada Pleißlingtal, deixant a l’esquerra el desviament cap a la Südwiener Hütte.

A partir d’aquí hi ha dues opcions per continuar l’ascens. Es pot seguir més endins a la vall i pujar pel sud-est a través del Windfeld (per on passa la línia d’alta tensió), fent una gran volta cap a la dreta fins al cim. O bé triar, com nosaltres, la variant més curta però més dreta pel Gamsboden (la planura dels isards). Avui hem optat per la variant curta, ja que les purgues ja s’han produït i el risc d’allaus és 2.

La Deidre progressant amb el Kleiner Pleiblingkeil al darrera ® Pol Puig Collderram

Per arribar al Gamsboden cal superar pendents pronunciades, i és una zona on sovint es formen plaques de vent pel transport de neu, fins i tot amb un risc d’allaus baix. El Gamsboden és una àrea molt bonica, envoltada per parets espectaculars com la Permuthwand, la Rießlwand i el mateix Taferlnock.


Vista del tram final d'ascens a la zona de Gamsboden  ® Pol Puig Collderram

Arribem al final del Gamsboden, on només ens queden completar les últimes voltes Maria abans d’arribar a la planura somital, que ens durà fins al cim del Taferlnock. Ni un núvol al cel. Des de les Hohe Tauern fins al Tennengebirge, passant pel massís del Dachstein, les vistes són sensacionals.

La Deidre al cim del Taferlnock  ® Pol Puig Collderram


Cim del Weissbeck que vam fer amb en Mitch l'any passat ® Pol Puig Collderram

A la baixada, gaudirem de tot tipus de neu: neu pols a la part alta, que es va transformant en neu primavera i, al tram final, una neu més humida i pesada.

Aquesta és una de les esquiades més maques dels voltants de Salzburg, sempre que es pugi amb orientació nord o nord-est. Conserva molt bé les condicions de neu!

Deidre i Pol 




Powered by Wikiloc

diumenge, 30 de març del 2025

Setsass - Una joia de l'Alta Badia

Recorregut: 13,78km

Desnivell: D+ / D- : 893m

Orientació – Oest - Nordoest

Dificultat: S2 

Horari: 4h

Material necessari – Cap

DESCRIPCIÓ

Esquí de muntanya al Setsass
Tram final de l'ascensió al Setsass  ®Pol Puig Collderram


Arribem a Cortina d’Ampezzo en un any amb manca de neu, però gaudim de dies assolellats i el mantell nivós està estable. Hi ha hagut algunes precipitacions, així que, si es busquen orientacions nord o nord-oest, encara es poden trobar bones condicions de neu.Tornant d’escalar amb gel a Armentarola (llegir piulada), veiem, de pujada al Passo Valparola, que marca la frontera del Sud-Tírol amb la província del Veneto, que les baixades dels cims Monte Castello i Piz Ciampei mantenen bones condicions de neu. Per tant, decidim explorar aquella zona.

Les muntanyes que ens envolten són precioses  ®Pol Puig Collderram

El pares de l'Anto s'han afegit a la sortida ® Pol Puig Collderram


El cim escollit és el Cima Setsass, una muntanya de 2.571 metres d'altitud situada a les Dolomites, entre les regions de l'Alta Badia i el territori de Cortina d'Ampezzo. És reconeguda pel seu paisatge espectacular i les vistes panoràmiques que ofereix. Aparquem a l’hotel Gran Ancei, des d’on comença la sortida. Creuem les pistes d’esquí de fons de la zona i ens endisem al bosc per una pista que ens portarà a Val dai Lomberg. Aquest primer tram té una pujada progressiva molt fàcil, on podem escollir anar pel bosc o per una pista forestal fins arribar a una zona on el bosc s’acaba i s’obre un altiplà amb petits refugis que ens portarien al cim Störes o Pralongiá. En diversos trams anem seguint el riuet Rü de Störes.

Seguim progessant en pendents moderats ® Pol Puig Collderram

La Marmolada ens vigila ® Pol Puig Collderram

El Piz Boé ® Pol Puig Collderram

Aquesta cara té orientació est, per la qual cosa la neu és més justa perquè el sol hi toca durant moltes més hores. Un cop arribats a dalt, ens queda carenjar fins al tram final del cim en direcció nord. És una zona exposada que, en dies de vent, pot ser molt feixuga, però avui gaudim de les espectaculars vistes de la Marmolada i també dels cims de Lagazuòi.Tenim prou neu, però no prou temps per fer el cim, així que el deixem per un altre dia, quan estem a uns 30 metres de l’objectiu vertical i uns 200 metres horitzontals de distància. Ens hem de retrobar amb el grup a l’inici.

Iniciem la carena que ens portarà al cim del Setsass ® Pol Puig Collderram


A la baixada a la vall, gaudim d’una neu pols, però cal vigilar perquè les roques comencen a fer acte de presència, ja que no hi ha una base sòlida de neu. Un cop som a la vall, la baixada entre els arbres és molt divertida fins arribar a una pista forestal que ens connectarà novament amb les pistes d’esquí de fons que ens ajudaran a tornar al punt d’inici.

Baixad amb neu pols protegida del vent ® Pol Puig Collderram

Tram de baixada fins al fons de vall ® Pol Puig Collderram

Malgrat els 30cm de neu, els taurons encara són presents ® Pol Puig Collderram


La Cima Setsass és un cim que manté una qualitat de neu molt bona, fins i tot quan fa dies que no neva, gràcies a la seva orientació i la protecció del vent. Molt recomanable!


Acabem la jornada amb pizzes casolanes del Pere ® Pol Puig Collderram


Deidre, Pere, Anto, Chris i Pol

Powered by Wikiloc

4. Watzmannkind - Cercant la neu a Berchtesgaden


Recorregut: 19,54km

Desnivell: D+ / D- : 1.617mm 

Orientació – Oest - Nordoest 

Dificultat: S2 – S3 

Horari: 6h 

Material necessari – Cap

 

DESCRIPCIÓ 



Esquiadors de muntanya al 3er Watzmannkind a Berchestgaden
Esquiadors al 3er Watzmannkind ® Pol Puig Collderram



Seguim amb aquesta temporada poc usual als Alps austríacs, on la manca d’una base de neu per falta de precipitacions ha marcat les sortides d’enguany. El cap de setmana del 15/16 de març vam tenir precipitacions a partir de 1100 m, i vam decidir anar al Watzmann, perquè sempre és garantia de trobar-hi neu.

 

És la tercera vegada que visitem aquesta muntanya magnètica, situada al bell mig d’una de les zones més boniques d’Alemanya, el Parc Nacional de Berchtesgaden. Podeu recuperar l’altra piulada, on aprofitem per explicar la llegenda d’aquesta muntanya.

 

L’aproximació és llarga i ens toca caminar uns 5 km abans de poder posar-nos els esquís. Els esquiadors locals es poden reconèixer perquè molts utilitzen la bicicleta elèctrica per fer aquesta aproximació, cosa que s’agraeix sobretot a la baixada, ja que escurça bastant la sortida.


Sortida d'esqui de muntany al Watzmann a Berchtesgaden
En Pere progressant a l'interior del bosc ® Pol Puig 


Un cop entrem al bosc, que es troba a cota 1200, no tardem a calçar-nos els esquís. La nevada ha estat suficient per no trobar pedres i poder progressar sense problemes. Un cop deixem el bosc enrere (cota 1600), els núvols comencen a marxar i es confirma la finestra de bon temps que havíem previst.


Les diferents opcions per esquiar a la zona dels Watzmannkinds
Després del bosc s'obre una zona sensacional per esquiar. ® Pol Puig Collderram


Aprofitem per progressar fins al cim del 4t Watzmannkind, on iniciem el descens. La neu és un xic pesada, però es deixa fer sense problemes.


Esquiadors de muntanya al Watzmannkind
En Pere arribant a la part més alta per iniciar el primer descens ® Pol Puig Collderram


Últims metres al 3er Watzmannkind. La finestra de bon temps es va acabant ® Pol Puig Collderram


Acabem la sortida a la famosa cerveseria Augustiner Bräustübl, fundada el 1621 per monjos agustins. És el biergarten més gran d’Àustria. La cervesa segueix la recepta original i se serveix directament dels barrils de fusta. Podeu menjar mig pollastre amb patates per 14 euros.

 

Pere, Max i Pol


Powered by Wikiloc