dissabte, 29 de juny del 2024

La Pica d’Estats per la via Gabarró, remuntant la solitària vall d’Areste

Dijous 27 de juny de 2024

 Introducció

Al costat mateix de la concorreguda ruta normal de la Pica d’Estats, la vall d’Areste rep molt poques visites, potser perquè la ruta cap a la Pica per aquesta banda és tècnicament més difícil i més llarga que la via normal.

El que a priori podria semblar un inconvenient , és en realitat un avantatge, doncs és una vall molt més verge, emmarcada sempre per drets cims que li donen caràcter i és variada: boscos, prats alpins, pedreres i llacs.

I tot això en un entorn serè i tranquil. No vaig trobar ningú en tota la vall i, vist com de desdibuixat està el camí que la recorre, segur que aquest és l’estat habitual d’aquest racó de mon.

Tota una troballa que, això sí, no mostra els seus encants de franc. Comparant aquesta ruta amb la mateixa via Gabarró però fent l’aproximació per la vall de Sotllo, per aquí cal recórrer tota una vall per camins poc o gens marcats sobre un terreny no sempre còmode. Tècnicament cal grimpar més, doncs el Pic de Canalbona, que no es puja quan es fa l’ascensió per la vall de Sotllo, presenta una entretinguda aresta amb trams de grau II i algunes petites bretxes que cal desgrimpar i grimpar.

Tot plegat vaig tardar una hora o una hora i quart més que fent l’ascensió per l’altra banda, un insignificant preu a pagar si un sap valorar aquest tipus d’aventures una mica més salvatges.

Obligacions vàries li han sorgit a en Martí i no hem pogut compartir aquesta aventura. Sort que puc compartir aquesta estada a Vall Ferrera amb l’Anna que em dona un gran suport.

Dades pràctiques

Temps d’ascensió: 6,15 hores

Temps total: 10,30 hores

Recorregut: 19.08 km

Desnivell: 1740 metres

Dificultats: llarg recorregut en alta muntanya. Sentit de l’orientació i recerca de l’itinerari

Passatges de grau II en alta muntanya. Progressió bàsica amb grampons sobre neu.

Descripció

Per avui pronostiquen tempestes a partir de migdia i tinc per endavant una ruta bastant llarga, així que començo a caminar a les 4:45 am de l’aparcament de la Molinassa (1815 m), i no començo abans per lo destrossada que està la pista d’accés, que m’ha entretingut 45 minuts des de Àreu.

Poc després de començar passo pel refugi de Vall Ferrera on no es mou ningú encara. Fosca nit, així que aprofito per fer una foto de la lluna arrepenjant la càmara a la barana de l’esplanada del refugi. Veurem que tal … era 1/125 ó 1/250 ?

Més amunt prenc la desviació d’Areste a la dreta i aquí ja és una altra història: força herba humida que em manté ben mullats els baixos dels pantalons, i un camí amb el que jugo a perdre’l i retrobar-lo contínuament. Vaja, que estic distret.

Més amunt surto del bosc i remunto uns drets prats. Fites de tant en tant i alguna marca. I lo millor de tot, el decorat de fons amb el Norís i el Monteixo  que poc a poc van agafant un tò vermellós.

Quan arribo a l’estany d’Areste ja és completament de dia. Trobo el flanqueig del mateix bastant entretingut i farragós, doncs és bastant pendent i tot són blocs de pedra .. i sí, sense cap camí.

A continuació em cal resseguir un bell i herbós fons de vall seguint el curs d’un riuet ben crescut per les darreres pluges. Exhuberant i magnífic. 

La llògica de la vall obliga a creuar aquest riu i a descreuar-lo més endavant, la qual cosa va resultar ser una feina de funambulista amb lo crescut que estava.

Abans d’un segon llac tombo a l’esquerra remuntant una amplia i franca pala d’herba fins un collet (2705 m). Flanquejo un tram fins una mena de llom i enfilo directament l’ascensió del Pic de Canalbona (2965 m). Algunes ressenyes evitaven aquest cim fent un flanqueig per una mena de vira per guanyar temps, però la visió del cim i la seva aresta em varen resultar irresistibles i em va resultar impossible no pujar-lo.

I així, després d’una grimpada amb trams de segon grau i algunes petites bretxes que calia desgrimpar i grimpar, arribo al cim del Pic de Canalbona i em dirigeixo directament a l’anomenat Collet Fals (2915 m) on empalmo amb la pujada ‘habitual’ que ve de l’estany d’Estats.

Ha estat més entretingut i cansat del que havia planejat però ha valgut molt la pena, almenys per fer-lo una vegada a la vida.

Sense entretenir-me massa recorro la per a mi coneguda via Gabarró, primer el Pic Rodó de Canalbona (3004 m), després la  Punta Gabarró (3115 m) , que pujo íntegrament per el seu estètic llom Sud-est , i la grimpada final a la Pica d’Estats (3144 m), que procuro complicar una mica mantenint-me en lo possible en el mateix fil de l’aresta (bells passos de grau II i II+) amb roca de vegades delicada.

Un cop al cim, ja francament bastant més cansat del que em pensava i veient que la pronosticada tempesta no apareix per enlloc, puc per fi  descansar , menjar i beure una mica. Buf ! , Son les onze en punt del matí. Han estat 6 hores i quart d’esforços des del vehicle i no m’havia preparat per a tant.

Gaudeixo una estona de la vista i faig algunes fotos. Molt poca gent per aquí dalt, catalans i francesos ,  i tots molt correctes, cosa que és d’agraïr.

Inicio la baixada fins el collet amb el Pic Verdaguer . Allà aprofito l’excelent innivació de tot el vessant nord de la Pica, continu fins pràcticament el port de Sotllo. 

Començo  lliscant en lo possible per la neu i després fent piolet-ramasse. Tot plegat em permet fer aquest primer tram bastant ràpid. Una mica més avall arribo al flanqueig, que em demana posar grampons, guants i un bastó per passar amb seguretat i així ho faig. Quin goig trobar la muntanya tant nevada !

Passat el flanqueig em trobo amb algunes persones, varis grupets,  que estan pujant avui la Pica per la via normal des de la Molinassa.

Tots sense excepció van pobrement equipats i s’els veu una mica apurats en aquell entorn que no esperaven. Quan em veuen aparèixer tant equipat em pregunten i els recomano girar cua. El flanqueig que els espera a continuació conserva la neu bastant dura i és relativament pendent. En cap cas és una bona idea afrontar-lo amb sabatilles esportives i poca cosa més. 

Penso que la muntanya té les seves pròpies regles i no és bò per a la salut obviar-les.

Espero que em fessin cas.

Prossegueixo el meu camí i una mica més tard trec els grampons definitivament i als pocs metres arribo al Port de Sotllo, on a la baixada encara puc anar empalmant alguna divertida congesta de neu fins la cota 2700 m.

Per cert, la pronosticada tempesta no va arribar mai. Bona cosa per a mi i sobretot per a les persones que havien intentat avui la ruta normal.

Haurem de tornar a la vall d’Areste però ja a l’hivern, amb esquís, on algún projecte em ronda el cap.

Xavier


La tarda abans, el poble de Àreu. Al fons Lo Covil

Ha plogut per la tarda i la vegetació està humida

5:07 am . La lluna des de davant del refugi de Vall Ferrera (1911 m)

7:24 am Passat l’estany d’Areste. Norís i Monteixo al fons 

7:41 Pic de Canalbona a l’esquerra

7:50 La pala d’herba que cal superar

8:43 am Pujant el Pic de Canalbona. Mirada enrere. Pic d’Areste just al davant

9:17 Massís de la Maladeta al fons

9:19 am. Apareix ja clarament l’objectiu del dia

9:50 am l’estanyol occidental de Canalbona, just sota el port de Riufred

10:05 am Foto des del Rodó de Canalbona

10:43 am. La Pica des de la Punta Gabarró

10:52 am. La part final de l’aresta

10:52 am. Des del mateix punt, mirada avall . Estany d’Estats i de Sotllo

11:00 am Pica d’Estats


Panoràmica des del cim de la Pica

11:42 am. En el camí del Port de Sotllo. Mirada enrere

11:50 am. Passat el flanqueig, remuntant cap al Port

12:01 pm Darrera pala de neu. Molt a prop del Port de Sotllo

13:20 am. Baixada de la vall de Sotllo. Al fons el Norís i Monteixo

14:05 pm. Cova de Sacauva. Interessant refugi en cas d’emergència

Enllaç a Wikiloc



diumenge, 16 de juny del 2024

Aneto (3404 m) per la via Petit Black. La petita gran clàssica

 13 de juny de 2024

Introducció

Ens ha costat aquest any trobar una finestra amb bones condicions per poder realitzar aquesta sortida. Ha estat una primavera amb nevades considerables al massís de la Maladeta i les condicions del corredor, amb un excés de neu recent, no eren aptes per a l’alpinisme, doncs la  neu es trobava  en general bastant tova i només hagués calgut superar una llarga filera de generosos graons de neu.

En pocs dies aquestes condicions han canviat radicalment. A partir de la darrera setmana una forta pujada de les temperatures amb pluja a totes les cotes ha compactat la neu i li ha aportat humitat. I a partir de dilluns 11, una forta davallada de les temperatures ha endurit la superfície de la neu creant una consistent i sòlida superfície rogenca. Per acabar-ho d’arrodonir, les lleus nevades de neu pols d’aquesta setmana li han donat aquest toc de color blanc a tot el massís  (només uns cm en el corredor) que tant ens agrada.

Així, dijous 13 de juny tenia que ser el dia i només aquest. Fred i sense vent. Abans, mal temps i a partir de divendres la temperatura ja puja i el vent pot arribar als 60 km/h al cim de l’Aneto.

Amb aquesta perspectiva, quan es confirma el pronòstic el dilluns 11, truco al Martí i ell fa mans i mànigues per no deixar escapar aquesta finestra i encabir aquesta sortida entre les seves obligacions. Genial.

Dades pràctiques

Dificultat (tal com ho hem trobat nosaltres):

45º o una mica més al ressalt d’entrada del corredor. Neu glaçada i un tram de gel viu.

35º a la part intermitja. Mig pam de neu pols sobre la neu gelada.

50-55º al corredor final de la Petit Black. Neu dura

Pala de neu inclinada en flanqueig ascendent per pujar i baixar de  l’agulla Daviu

Grimpada final grau II mixt per assolir el cim

Horari: 5 hores per arribar al cim (una hora - una hora i quart per al corredor pròpiament)

Horari total: unes 8 - 8.30 hores


Descripció

Sortim a les 03:58 am de la cabana de pescadors (1950 m) . La nit és estelada i freda. El terreny està mullat de la pluja d’ahir a aquesta cota i de tant en tant trobem alguna petita  placa de gel.

Amb les primeres llums arribem al llac inferior de Corones (2625 m ) on un grup de sis catalans que van pujar ahir tarda van sortint de les tendes que han muntat allà mateix. Han tingut una nit freda i ventada, ens diuen. Ells van al mateix lloc que nosaltres. Els deixem acabant-se d’equiparar i nosaltres prosseguim superant el llomet que domina el llac. Mentre el superem, observo a l’altra banda una dreta i nevada canal que desemboca en el llac i penso que a la baixada  ens podrà estalviar la volta que estem donant.

Quan arribem a la base del corredor observem que les inclemències dels darrers dies han esborrat tot el rastre de les anteriors ascensions. Bé, tot el rastre excepte els primers vint metres, on dos nois amb els que vàrem compartir el refugi han probat sort just abans que nosaltres. Anàven equipats amb grampons i piolet lleuger, cosa que ha estat insuficient per afrontar les condicions d’avui: neu dura i fins i tot uns quants metres de gel viu en aquest primer ressalt. Així doncs han pres la decisió adequada i després de recular van al cim per la ruta normal, on els retrobarem més tard.

En Martí i jo afrontem amb ganes el corredor un darrera l’altre gaudint en aquest dret i glaçat primer tram. Aquesta part ens demana treballar amb les puntes davanteres dels grampons i piolet-tracció.

Ben contents arribem a la bifurcació amb la canal Estasen on la neu pols ha acumulat lleugerament (30 º). Piolet-bastó, tècnica de peus plans. 

Abans de prosseguir descanso breument mentre li faig unes quantes fotos al Martí que va davant gaudint com un nen.

Ens decantem lleugerament a la dreta i la canal es va redreçant progressivament. Neu dura (50 - 55º) . Altra vegada treball de puntes davanteres de grampons i piolet-tracció.

Des del coll, s’arriba a l’agulla Daviu superant una dreta pala de neu dura (vessant Llosàs). És un tram molt estètic i amb ambient. 

Es baixa amb precaució de l’agulla, es creua la sortida de la canal Estasen i s’afrontarà una dreta grimpada amb tendència a l’esquerra superant una canal entre blocs molt xula. (Segon grau, mixte).

I, com sempre que he efectuat aquesta ruta, la primera vegada amb el Josep Maria ja fa uns anys, la sensació d’arribar a aquest cim és la d’haver pogut viure una petita aventura que no té preu i et fa sentir afortunat. 

La baixada l’afrontem sense preses però a bon ritme. La temperatura es manté fresca tota l’estona i la neu conserva la seva consistència, pel que els grampons no molesten i fins i tot ens son imprescindibles per baixar la canaleta que hem guaitat aquesta matinada. Una elegant manera de connectar el llac superior i l’inferior (40º).

Un cop al llac (2625 m) aprofitem per desequiparnos, menjar una mica i gaudir de l’entorn.


Freda matinada avui. 6:01 am.  Cota 2700 m on ja no deixarem la neu. Cresta de Cregüeña al fons

6:04 am. Prop de llac superior de Vallhiverna. Castanesa al fons. Apareix el grupet de les tendes

6:30 am. Més amunt del llac superior de Corones. Primeres llums sobre el Castanesa

7:23 am. En un racó relativament protegit del fred ventet, posem grampons

Des del mateix punt ja es veu l’entrada del corredor

Aproximació a l’entrada de la canal

Superat el ressalt inicial la canal s’ajeu una mica


8:15 am. Enfilant l’entrada del corredor final

8:21 am. En plena feina



Sortida de la canal


Sortida de la bretxa cap a l’agulla Daviu



8:41 am. Desgrimpant l’agulla Daviu (3350 m)

Sortida del corredor Estasen

Arribant al ressalt final


9:00 am. Cim!

Sobre la neu pols recentment caiguda, bella vista del Vallhiverna, Castanesa i Turbón

9:16 am. En Martí desgrimpant el pas de Mahoma (condicions mixtes fàcils)

9:41 am. Baixant al coll de Corones, observem com el grup de catalans no ha superat del tot el corredor

10:03 am. Just després de desgrimpar el coll de Corones (PD- , mixte)

La nostra ruta

10:13 am. En plena baixada. Encara fa fred i la neu manté les condicions. Seguirem amb els grampons fins cota 2620 m


Una gran clàssica en excelents condicions i bona companyia. Potser l’hem gaudit més perquè estàvem esperant des de feia temps unes condicions com aquestes.

En resum, una d’aquelles sortides que et deixen amb ganes de tornar.


Martí & Martí


Powered by Wikiloc